Ik ben nu al geruime tijd aan het fotograferen in een zo goed als verlaten dorp net over de grens in Duitsland. Het grenst aan de Garzweiler regio, waar bruinkool wordt gemijnd en het dorp zal in 2017 volledig van de kaart verdwenen zijn.

Het dorp Borschemich, waar ik ook de serie over mijn ramen heb gemaakt, heb ik een enorme hoeveelheid aan aangetast beeldmateriaal gevonden. Oude foto’s, dia’s en 8mm film. Het meeste was echter zo vergaan dat er nauwelijks een beeld zichtbaar was. Een beetje hetzelfde als er nu in het dorp aan de hand is, alle herinneringen die ooit in het dorp waren, zijn zo goed als onzichtbaar geworden. 

 Met dit in gedachte heb ik deze selectie uit de stapel gemaakt. Op de abstract ogende beelden is, als men goed kijkt, nog een schim van de afbeelding zichtbaar. Maar wat is deze afbeelding precies? Is het een interpretatie van wat de kijker denkt te zien, of is het juist een laatste herinnering aan de plek? In hoeverre beïnvloed je zelf wat je denkt te zien, wanneer er nog zo weinig aanwijzingen zijn?